Prim eksiği nedeniyle EYT’yi kaçıranlar için yeni EYT düzenlemesi geliyor. 3604.500 ve 7200 prim günü olanlar bu yöntemi kullanarak hemen erken emekli olabiliyor.
8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanlar için geçtiğimiz yol yürürlüğe giren EYT düzenlemesi Yaklaşık 5 milyon vatandaş için erken emeklilik biletini adeta kesti. Ancak EYT’de prim gün sayısı şartı vardı. Bu sebeple de bazı vatandaşlar prim eksiği nedeniyle EYT’yi kaçırdı. Ancak eksik birimi olanlar içinde TBMM’den yeni düzenleme müjdesi var. EYT’yi kaçıranlara yeni fırsat geliyor. Borçlanma yöntemiyle eksik birimlerinizi tamamlayarak siz de erken emekli olma şansını tekrar elde edebilirsiniz. İşte yeni EYT gibi gelecek Erken emeklilik fırsatları…
PRİM EKSİĞİ OLANLAR İÇİN YENİ FIRSAT
Milyonlarca vatandaşa erken emeklilik kapısını açan EYT düzenlemesinde şu ana kadar 3 milyon vatandaş emekli oldu. Kademeli olarak 2 milyon kişinin daha erken emeklilik hakkını elde edeceği tahmin ediliyor. Ancak 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olmasına rağmen eksik prim nedeniyle EYT’yi kaçıranlar da vardı. Uzmanlar EYT’yi kaçıran vatandaşlar için prim eksiğini tamamlama formüllerini açıkladı.
EKSİK PRİMİ OLANLAR İÇİN YENİ FORMÜLLER
Prim eksiği nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde kapsam dışı kalanlar bu eksikleri tamamlamak için doğum borçlanması ve askerlik borçlanması yapabiliyor. Doğum borçlanması, sadece kadınlar için sağlanan bir hak olurken sigorta giriş tarihinden sonra dünyaya gelen her çocuk için 2 yıl olmak üzere toplamda 3 çocuğa kadar 6 yıla Varan doğum borçlanması yapılabiliyor.
Askerlik borçlanması da yine erkek çalışanlara yönelik sağlanan bir borçlanma yöntemi. Askerliğini sigorta giriş tarihinden sonra yapan erkek çalışanlar, En az 1 yıla kadar borçlanma yaparak emeklilik yaşını öne çekebiliyor.
Prim eksiği olanlar için kısmi emeklilik düzenlemesi de önemli bir fırsat. Kısmi emeklilik, emeklilik yaşına ulaşan fakat eksik primi olan ve bu primleri tamamlama fırsatı olmayan vatandaşlar için sağlanıyor. Sigortalı kişinin sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 öncesi ise 10 yıllık sigortalılık süresini doldurmak kısmi emeklilik için yeterli oluyor. 8 Eylül 1999’dan sonra sigorta girişi olan çalışanlar ise 15 yıllık sigortalık süresini doldurmak zorunda. Ancak kısmi emeklilikte bir detaya dikkat etmek gerekiyor. Kısmi emeklilikten faydalanabilmek için mutlaka emeklilik yaşını tamamlamış olmak gerekiyor. Eğer emeklilik yaşınız geldiyse askerlik ya da doğum borçlanması gibi bir yöntemle prim eksiğini tamamlama durumunuz yoksa kısmi emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.