Yaprak sarma dönemi geldi. Ev hanımları sakladıkları ya da önceki yıllardan salamura yaptığı yaprakları çıkarmaya başladı. Kimileri erime ya da yırtılma gibi sürprizler yaşasa da Bayburtlu köylü kadınlar bu sürprizi yaşamadı.
Çünkü az bilinen yaprak salamura tekniği sayesinde yaprakla asla erimiyor.
- 5 kilogram taze asma yaprağı
- 10 litrelik bidon
- 5-6 litre soğuk su
- Toplamda 600 ml’lik ölçü ile kaya tuzu
ASLA ERİMEYEN VE YIRTILMAYAN YAPRAK SARMA
Yaprakları kalın desteler halinde su doldurduğum lavabomda yıkadım. Dileyen yıkamadan da yapabilir çünkü bidonda tuzlu suda bekleyecek ve sarmadan önce de tekrar yıkayacağız fakat ben yapraklarım tertemiz olmasına rağmen içime sinmediği için yıkadım. Bu işlem, yaprak miktarından dolayı uzun sürüyor.
Yıkanan yapraklarımı kalın desteler halinde bidonun tabanına düz şekilde üst üste ve yan yana dolduracak şekilde boşluk bırakmadan dizdim.
Her iki karış olan kalın destelerin arasına bir yemek kaşığı dolusu kaya tuzu serptim. Toplamda 10 yemek kaşığı tepeleme tuz serpmiş oldum. Bidonun ağzında sonradan kabarıp taşma riski olduğu için 4 parmak boşluk bıraktım.
Daha sonra soğuk su doldurduğum kabın içerisine, 1,5 su bardağı yani 300 ml ölçüde kaya tuzunu ekleyip, suyla karıştırarak erittim. Bu suyu bidonun içine döküp elimle yaprakların üzerine basıp su miktarını kontrol ettim. Yapraklar elinizle bastığınızda suyun içerisinde kalmalı. Ve hepsi bittiğinde bidonda 4 parmak boşluk kalmalı. (su ve yaprakla birlikte)
Daha sonra sağlam bir poşeti bidonun içine yerleştirip, poşetin içerisine yaprakları tamamen kaplayacak şekilde ağırlık olması için taş doldurdum (yapraklar su yüzeyine çıkmaması için) ve bidonumu sıkıca kapatıp, mutlaka serin bir yer olması lazım ben garajıma koydum. İsteyen 3-5 gün sonra tekrar bidonun içine taşları çıkarıp, yaprak eklemesi yapabilir. Yine tuz serpip, tuzlu su ekleyerek tamamlayabilirsiniz. (yapraklar çöküp azaldıkça, ekleyebilirsiniz yani. )