Taşerona kadro müjdesi geldi. Torba yasa ile 100 bin taşeron işçinin yüzü gülecek. İşte taşerona kadro son durum…
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba yasa düzenlemesi TBMM’ye geldi. Torba yasa maddeleri de netleşmeye başladı. Özellikle torba yasa düzenlemesinde taşerona kadro olup olmadığı merak ediliyordu. Peki taşerona kadro gelecek mi? 100 bin taşerona kadro torba yasada var mı? İşte torba yasa son durum ve detaylar…
TBMM’ye geçtiğimiz yılın sonunda torba yasa sunulmuştu. Torba yasada yer alan düzenlemeler ise hala merak konusu. Özellikle taşerona kadro torba yasada var mı yok mu merak ediliyor. Yüzbinlerce işçinin beklediği kadro düzenlemesinde son durum belli oldu. İşte 100 bin taşerona kadro düzenlemesi son durum…
TORBA YASADA TAÅžERONA KADRO VAR MI?
100 bin taşeron işçiye kadro düzenlemesi merakla bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından taşeron işçiye kadro hakkı verilmişti. Ancak 100 bin taşeron işçi daha kadro bekliyor. Özellikle Meclis’e sunuşan torba yasada taşerona kadro var mı araştırılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, taşerona kadro hazırlıklarının olduğunu söyledi. Ancak şu ana kadar 100 bin taşeron işçiye kadro düzenlemesi torba yasaya eklenmedi. Yıl sonuna kadar düzenlemenin çıkması bekleniyor.
TAÅžERONA KADRO NE DEMEK?
TaÅŸerona kadro, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında taÅŸeron (alt yüklenici) olarak çalışan işçilerin devlet tarafından kadrolu (sürekli) işçi statüsüne geçirilmesi anlamına gelir. TaÅŸeron işçiler, hizmet verdikleri kamu kurumunda asıl iÅŸverenin işçisi deÄŸil, üçüncü bir firmanın (taÅŸeron ÅŸirketin) çalışanı olarak görev yaparlar. “TaÅŸerona kadro” uygulaması, bu işçilerin doÄŸrudan devlete baÄŸlı olarak çalışması ve kadrolu kamu çalışanı statüsüne geçirilmesini amaçlar.
TAŞERONA KADRONUN GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER
İş Güvencesi: Taşeron olarak çalışan işçiler, kadroya geçiş ile iş güvencesi kazanır ve işten çıkarılma durumları belirli yasal prosedürlere bağlanır.
Maaş ve Sosyal Haklar: Kadrolu işçi statüsüne geçen taşeron çalışanlar, maaş ve sosyal haklar bakımından daha iyi koşullara sahip olabilir. Kıdem tazminatı, yıllık izin, yemek yardımı ve sosyal güvenlik hakları gibi olanaklar sunulabilir.
Sendikal Haklar: Kadroya geçiş yapan işçilerin sendikal hakları genişleyebilir. Bu sayede toplu iş sözleşmelerinden faydalanma imkânları doğabilir.
Sürekli Çalışma İmkanı: Taşeron işçilerin işleri genellikle geçici sözleşmelerle sınırlıyken, kadroya geçiş kalıcı iş imkanı sağlar.
NEDEN TAÅžERONA KADRO VERÄ°LDÄ°?
TaÅŸeron sistemin işçiler açısından iÅŸ güvencesi ve sosyal haklar açısından dezavantajları olduÄŸu için, devlet bu düzenlemeyle taÅŸeron çalışanların daha güvenceli bir iÅŸ hayatına sahip olmalarını saÄŸlamayı hedefledi. Bu düzenlemeyle binlerce taÅŸeron çalışan, 2017 yılında Türkiye’de çıkarılan bir yasa ile kamu kurumlarında kadrolu işçi statüsüne geçirilmiÅŸ oldu.