Hamur işleri ülkemizde olduğu gibi Balkanlar’da da çok tüketilir. Doyurucu olduğu için sevilen bu hamur işi sabah kahvaltılarında çok tüketiliyor.
Poğaça ve simidin bol tüketildiği ülkemizin aksine Makedonya’da da pişi tüketiliyor. Türkiye’de de özellikle doğu illerinde hazırlanan pişiler tam püf noktayla hazırlanıyor.
Peki pişinin yağ çekmesi nasıl önlenir? İşte tüm püf noktalar
PİŞİ ASLA YAĞ ÇEKMİYOR
Pişinin yağ çekmesini istemiyorsanız yapmanız gereken tek 1 püf nokta var. O da pişi hamurunu kızgın yağa atmalısınız. Kızgın yağda kızartılan pişiler yağ çekme sorunu yaşamıyor.
yemek.com’daki bilgiye göre hamurunuzun pişerken yağ çekmemesi için henüz hamuru hazırlarken içerisine mutlaka sirke ilave edin. İlave edeceğiniz sirke, hamurunuzun daha puf puf kabarmasını sağlayacak ve yağ çekmesini önleyecektir. Gerekiyorsa hamurunuzu uygun sıcaklıklarda dinlendirerek pişirme işlemine geçin. Pişirme işlemi için doğru tava ya da tencere seçin. Kullanacağınız araç gereçlerin ıslak olmamalarına özen gösterin.
HAMUR KIZARTIRKEN NEDEN YAĞ ÇEKER?
lezzet.com.tr’de yer alan bilgilere göre hamur kızartırken yağ çekme sebepleri şöyle:
Hamurun kızartma aşamasında yağ çekmesinin başlıca nedeni, yağın yeterince ısınmamış olmasıdır. Soğuk yağın içine atılan hamur, daha fazla yağ çeker ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz.
Yapım aşamasında hamurun kıvamını tutturamamak da yağ çekmesine sebep olur. Özellikle hamuru yeterince mayalandırmadıysanız veya dinlendirmediyseniz, daha fazla yağ çekecektir.
Kızartma yağını birkaç kez kullandıysanız, bu durum da önceki yemeklerin tadının hamura geçmesine ve daha yağlı olmasına neden olur.
Tavaya gerekenden daha az yağ koymak da, sebeplerden biridir.
Kullanacağınız tavanın modeli de oldukça önemlidir. Yanmaz yapışmaz tavalar, hamurun daha güzel pişmesini sağlar.
Kullanacağınız araç gereçlerin ıslak olması, hem hamurun yağ çekmesine, hem de yağın etrafa sıçramasına neden olur.
Kaynaklar: yemek.com – lezzet.com.tr
Derleme: bayburtmanset.com