Bayburtlu yazar Turgut Akaslan’ın yeni romanı ‘Yoksulluğun Tarihi’ okuyucu ile buluştu. Akaslan’ın dördüncü romanı “Yoksulluğun Tarihi” ‘mülkiyet’ konusunu sorguluyor, tüm yoksullar adına..
‘Gelmiş geçmiş bütün gariplere sonsuz saygıyla’ ithafı ile edebiyat dünyasında yerini alan kitap, Akıl Fikir Yayınları’ndan çıktı. Akaslan’ın önceki kitaplarında olduğu gibi, yeni kitabında da kitaptaki konuları destekleyen Büşra Bilginer çizimleri yer alıyor.
Toplumcu, gerçekçi yazar Akaslan, yaşadığı toplumda hayatın içinden canlı karakterlerle yoksulluğun nedenlerini sorguluyor. ‘Mülkiyet’ kavramının irdelendiği romanda, insanın tüm etkenlerden sıyrılarak, birey olmasına uzanan macerasında çektiği zorluklar ortaya koyuluyor; Abduk’la, Zeliş’le, Fadik’le, Muhtar’la… Ve ‘varoluşçuluk’ felsefesi; Neyzen Tevfik, Hüseyin Avni Dede ile..
Kitap arka kapağında 80 kuşağı içerisinde toplumcu çizgisiyle ön plana çıkan şair Ali Asker Barut ve iki isimin daha kitap hakkındaki düşünceleri yer alıyor.
İşte o görüşler:
Büyük bir yoksulluk, büyük bir çaresizlik içindeki insanın büyük korkulan, büyük kahrı, büyük kederi içinde kalıyorsunuz roman boyunca, yanınızda yumruğunuz sıkılı. Can acıtan, can parçalayan yapyalın bir gerçeklikle yüreğiniz darala darala Yoksulluğun Tarihi’ne şahit tutuluyorsunuz.
Ali Asker Barut
“Bu dünyada ne çok Abduk var, kimse Abduklan görmüyor, Allah baba da…’1 Bu kadar yaşayan bir roman okuduğum çok azdır benim… İçindeydim, Abduk’tum, muhtardım… Kimi zaman gözlerimden yaşlar aktı, kimi zaman buruk bir tebessüm belirdi yüzümde, kimi zaman insan oldum, kimi zaman da insanlığımdan utandım… Haykırmak istediklerimi bir duyan olmuş dedim, görmezden gelinenleri biri görmüş! Neyzen Tevfik oldum kimi zaman, bu çağda bu şekilde bir romanda anılmakla yüceldim. Bu cinsiyetsiz kitabı, bu azın yanında duran kitabı, bu inancı bilen ama onu göklere taşımadan önce insanlıkla harmanlayan kitabı çok sevdim… Okuru onu hisseden ve benimseyenler olsun… Yolu uzun olsun… Emeğine sağlık, Abduk’un buruk bıraktığı yüreğimle kucaklıyorum seni…
Gözde Topal
Ankaracı yazar son romanında benlik kavgasına tutuşup gözünü kulağını her şeye özellikle de ihtiyaç sahiplerine kapatmış olan bizleri, gözlemlediği penceresinden, yaşamın ta içinden yazarak, bizlere bizi sunuyor bir nevi. Gözü, kulağı ve gönlü açabilecek bir roman, hayatın içinden, nefes alan ve aslında nefes olan bir roman…
Sena Demirel
Turgut Akaslan’ın ‘Mahalle Maçı’, ‘Deliler Kahvehanesi’, ‘Öykünün Öyküsü’ adlı romanlarının ardından çıkan ‘Yoksulluğun Tarihi’ adlı kitabı da diğer tüm kitapları gibi, hem Akıl Fikir Yayınları internet adresinden, hem de online kitap satışı yapan tüm sitelerden temin edilebilir.