1. Bayburt Manşet
  2. Yaşam
  3. Tarhana çorbasını ipek gibi yapan teknik. Bayburtlu köylüler asırlardır uyguluyor

Tarhana çorbasını ipek gibi yapan teknik. Bayburtlu köylüler asırlardır uyguluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarhana çorbası, kış mevsimine doğru ilerlediğimiz şu günlerde en çok tercih edilen lezzetlerden biri. Sağlık bakımından oldukça faydalı tarhana çorbası aynı zamanda lezzet açısından da çoğu kişinin favorisi.

Ancak tarhana çorbası hazırlarken gözden kaçırılan bazı hatalar nedeniyle çoğu zaman çorbanın topaklandığına ve pütür pütür olduğuna şahit oluyoruz. Genellikle ev hanımları bu hatayı hep gözden kaçırıyor.

Bugün sizlere lokanta usulü tarhana çorbasının neden asla topaklanmadığını ve pütürleşmediğini paylaşacağız. İşte özellikle kış boyu enerji katan tarhana çorbasını ipek gibi içmek için bilmeniz gereken o tarif:

Bayburtlular kestaneyi böyle pişiriyor ve kestane tek hamlede kalıp gibi çıkıyor

BİR ANDA DÖKMEYİN AZAR AZAR EKLEYİN

Milliyet.com.tr’nin paylaştığı içeriğe göre, Sıcak su veya tavuk suyu, tarhana karışımına azar azar ve sürekli karıştırarak eklenmelidir. Bu, çorbanın topaklanmamasını sağlamak için önemlidir. Sürekli karıştırma: Çorba kaynamaya başladığında sürekli karıştırarak kontrol etmek, çorbanın homojen bir kıvamda olmasına yardımcı olur.

SARAY USULÜ TARHANA ÇORBASI TARİFİ

Tarhana Çorbası (Saray Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
3 yemek kaşığı dolusu tarhana
5 su bardağı ılık su
Yarım yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Çeyrek yemek kaşığı domates salçası (Kaşık ucuyla)
1 diş sarımsak
Nane
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Kırmızı toz biber

İlk olarak tencereye yarım yemek kaşığı tereyağını ilave edelim. O eriyince üzerine sıvı yağ ekleyelim ve ısınınca salçayı ekleyelim.
Ocağın altını kapatalım çünkü malzemeleri ilave edene kadar salça yanabilir. Üzerine bir diş sarımsak rendeleyelim, baharatları ekleyelim ve ocağın altını tekrar açalım. Fazla kavurmadan hemen tarhanayı azar azar ekleyelim. Suyunu ölçerek yavaşça ilave edelim ve çırpıcı ile sürekli karıştıralım ki topaklanma yapmasın.
Tuzunu ayarlayalım ve kaynayana kadar 5 dakika kadar karıştırmaya devam edelim, kaynayınca altını kısalım ve 10 dakika kadar iyice pişsin.
Pişince ocağı kapatalım ve biraz dinlendirdikten sonra servise hazır hale getirelim.
ÇOK FAYDALIDIR, çocuklarımıza yapacaksak baharat koymayabiliriz ama nane koyarız.

 

Bayburtlular kestaneyi böyle pişiriyor ve kestane tek hamlede kalıp gibi çıkıyor

 

A, B, C VE E VİTAMİNİ DEPOSUDUR

Tarhana çorbası, içerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren, özellikle soğuk kış günlerinde vücuda enerji veren besleyici bir gıdadır. Tarhananın yapımında kullanılan yoğurt, un, biber, domates ve çeşitli baharatlar sayesinde vitamin A, B, C ve E açısından zengindir. Sindirimi kolaylaştırarak mide dostu bir yapıya sahip olan tarhana, probiyotik özellik göstererek bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca, içerdiği doğal malzemeler sayesinde vücudu toksinlerden arındırır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etki gösterir.

Kaynak: Nefisyemektarifleri.com Derleme: Bayburtmanset.com