Fırat Kızıltuğ BAYDER’de Anıldı Haberi
Bayburt Tarih, Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER), müzisyen, yazar ve şair Fırat Kızıltuğ’u özel bir etkinlikle andı. 2024 yılının ekim ayında hayatını kaybeden Kızıltuğ’un anma programı, memleketi Bayburt’ta ve onursal üyesi olduğu BAYDER çatısı altında gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve edebiyatçı Murat Okutmuş, Fırat Kızıltuğ’un müzik ve edebiyatla dolu yaşamına ışık tuttu. Kızıltuğ’un 1930’lu yıllarda doğduğu Bayburt’un kültürel yapısını anlatan Okutmuş, babası Ahmet Kızıltuğ’un Bayburt’un ilk fotoğrafçılarından biri olmasının yanı sıra, Bayburt Belediyesi Bando Şefi ve Halkevi çalışmalarında aktif rol aldığını belirtti. Fırat Kızıltuğ’un müzikle ilk temasının babasının enstrümanları ve evlerinde anlatılan masallar, söylenen türkülerle başladığını vurgulayan Okutmuş, Ar Sineması’nın hoparlöründen yayılan plakların da Kızıltuğ’un müzik zevkinin oluşmasında önemli bir etken olduğunu söyledi.
1945’te Bayburt’tan göç eden ailenin Turhal ve ardından İstanbul’a yerleştiğini aktaran Okutmuş, Kızıltuğ’un ortaokul, öğretmen okulu ve konservatuvar eğitimlerinin ardından Münir Nurettin Selçuk tarafından İleri Türk Musikisi Korosu’na seçildiğini ve emekli olduğu 2000 yılına kadar viyolonseliyle koroda yer aldığını anlattı. Okutmuş, Kızıltuğ’un dostlarından ve onlar için yazdıklarından da bahsetti.
Fırat Kızıltuğ’un edebi eserlerine de değinen Okutmuş, “Dildeste” ve “Dilbeste” adlı kitaplarıyla müzik tarihini hikayeleştirdiğini, “Satrançname” ile destan geleneğinin güçlü bir örneğini sunduğunu, “Çocuklara Müzik,” “Bandodan Klasik Müziğe” ve “Müzik Sohbetleri” gibi eserleriyle de bestelerini ve müzik bilgisini okuyucularla paylaştığını ifade etti. Konuşmasının sonunda Kızıltuğ’un Bayburt sevgisini ve özellikle Bayburt Şikesteleri üzerine yaptığı çalışmaları değerlendiren Okutmuş, bu şikestelerin Şehriyar’ın “Haydar Baba’ya Selam” şiiriyle olan bağını ve benzerliklerini vurguladı.
Okutmuş, Fırat Kızıltuğ’un Bayburt Üniversitesi’nden Dede Korkut Bilim ve Kültür Sanat Ödülü, TEDEV’den Türk Dünyası Üstün Hizmet Ödülü, ESKADER’den Sanat Ödülü ve BEKDER’den Onur Ödülü aldığını hatırlattı. Ayrıca, Kızıltuğ’un 2018 yılında BAYDER Kültür Sohbetleri’ne konuk olduğunu ve o tarihten itibaren derneğin onursal üyesi olduğunu belirtti.
BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Okutmuş’a sunumu için teşekkür ederek günün anısına bir teşekkür belgesi takdim etti. Dündar, Kızıltuğ’un büyük bir müzik adamı ve edebiyatçı olduğunu vurgulayarak, ilk anma programının Kızıltuğ’un çok sevdiği memleketinde ve onursal üyesi olduğu BAYDER’de yapılmasının önemine dikkat çekti. Kızıltuğ ile anılarını paylaşan Dündar, onursal üyeliğinin resmiyette sona ermiş olsa da gönüllerinde her zaman BAYDER’in onursal üyesi olarak kalacağını dile getirdi.
Etkinlik, öğrencilerin ve şair Baki Tosun’un şiir okuması, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Uğur Dündar ve Serdar Eslek’in sahne alması ve koro türküleriyle sona erdi.