1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Üniversitesi
  3. Modern Dünyada Müslüman Kadının Yeri

Modern Dünyada Müslüman Kadının Yeri

Modern Dünyada Müslüman Kadının Yeri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyolog Yazar Hülya Şekerci Ensar Vakfı Bayburt Şubesinin düzenlediği programda ‘Modern Dünyada Müslüman Kadının Yeri’ adlı bir seminer verdi.

Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof.Dr.Gökhan Budak Konferans Salonu’ndaki programa Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Eski Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Ak Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Ensar Vakfı Bayburt Şube Başkanı Mehmet Battal, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını Ensar Vakfı Bayburt Şube Başkanı Mehmet Battal’ın yaptığı seminerde Battal, Ensar Vakfı ile ilgili bilgiler aktardı. Battal, “Elimizden geldiği kadar öğrencilerimize ve insanlığa faydalı sosyal aktiviteler düzenliyoruz. Önümüzdeki yıl 80 kişilik yurdumuz tamamlanacak. Onu faaliyete geçirip hizmet vermeye çalışacağız. İmam-hatip öğrencilerimize yönelik çalışmalarımız var. İlerleyen günlerde bu tür programlar yapmaya devam edeceğiz. Programa katılanlara teşekkürlerimi iletiyorum “diye konuştu.

Sosyal ve siyasi yaşamda kadınlara kılavuzluk eden eserleriyle tanınan ve “Kur’an-Hayat Ekseninde Mümin Kadın” adlı eseriyle dikkat çeken sosyolog-yazar Hülya Şekerci ‘ Modern Dünyada Müslüman Kadının Yeri’ konulu seminerde Kadının İslam’ı yaşama ve yaşatmadaki tartışılmaz önemini, tarihten ve güncel hayattan örnekler vererek anlattı.

Şekerci, ” Müslüman kadın modern dünyada bir kuşatma altında. Kadın modern dünyada tüketim kültürünün, reklamların baskısı altında. Bu baskıyı aşabilmek kolay değil, her yönüyle kadın kuşatılmış durumda. Bu kuşatılmışlığı aşmada Müslüman kadının rolü nedir? Burada iki uç boyut var. Bir tanesi gelenek. Kadının üzerine geleneklerin baskısı var. Gelenek olarak bize kadar doğru, sahih bir gelenek var. Bir de İslam dışı olup İslam’a girmiş bir takım yanlış görüşler var. Bunları ayıklamamız lazım. Bir yandan da modern eğilimler var. Mesela Müslüman feminist kadınla tanımlaması var. Bu da modern bir sapma. Bir taraftan erkek üstündür diyen geleneksel sapma var. Her halükarda erkek kadından üstündür diyen geleneksel sapma var ki bu İslami değil; çünkü İslam’a göre üstünlük takvadadır. Müslüman kadın ve erkek birbiriyle yarışmaz, çatışmaz. Aynı hedef için birlikte yürürler. Peygamber efendimizden sonra kadını fitne unsuru olarak gören yaklaşımlar hatalıdır. Kadınlar gerek İslam’ın yayılmasında, gerekse de İslam ahlakının yaşanmasında üzerlerine düşeni en iyi şekilde icra etmiştir. İslam’ı ilk kabul eden ve İslam için ilk şehit olan kadındır. Kadın- erkek, zenci- beyaz, Türk- Kürt gibi Allah nazarında hiçbir üstünlük ayrıcalığı olmayan düşüncelerle uğraşacağımıza, dinimize ve topluma nasıl yararlı olabiliriz, bunları konuşmalıyız “dedi.