Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı 2025 Fizibilite Desteğiyle Bölgesel Kalkınmaya Yeni Bir Soluk Getiriyor Haberi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), bölgedeki paydaşların yerel ve bölgesel kalkınmaya olan katkılarını artırmak ve yerel kalkınma kapasitesini güçlendirmek amacıyla hayata geçireceği 2025 Yılı Fizibilite Desteği Programı‘nı duyurdu. Bu önemli destek programı, bölgenin kalkınması ve rekabet gücünün artırılması hedefine odaklanırken, yenilikçilik ve girişimcilik potansiyelini de desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca, Sonuç Odaklı Programlar kapsamında planlanan güdümlü projeler için ayrılan kamu kaynaklarının etkin kullanımına yönelik fizibilite çalışmalarına da olanak tanıyacak.
Turizmden Tarıma, Doğal Kaynaklardan Yeşil Dönüşüme Geniş Kapsamlı Destek
2025 Yılı Fizibilite Desteği Programı’nın özel amacı, bölgenin kilit sektörlerinde önemli atılımlar gerçekleştirmek olarak belirlendi. Bu kapsamda turizm, tabii kaynaklar, yapı malzemeleri ile et, süt ve arıcılık sektörlerinde bölgenin ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak altyapı çalışmalarına destek verilecek. Mevcut fiziki altyapının iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, uluslararası standartlara uygun yüksek katma değerli ürünlerin üretimi, ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması, yatırım ortamının oluşturulması ve yeşil ve dijital dönüşümün desteklenmesi hedefleniyor.
Öncelikli Sektörler ve Desteklenecek Alanlar
Program, belirlenen öncelikler doğrultusunda bölgedeki potansiyeli harekete geçirmeyi amaçlıyor:
Turizm: Hizmet kalitesinin ve çeşitliliğinin artırılması, kaynak verimliliğinin sağlanması ve yeni özel sektör yatırımlarının bölgeye çekilmesi için fizibilite çalışmaları desteklenecek.
Et, Süt ve Arıcılık: Yeni yatırımlar, üretim altyapısının belirlenmesi, mevcut tesislerde verimliliğin artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ürün kalitesinin ve miktarının artırılması, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve beşeri sermayenin güçlendirilmesine yönelik fizibilite çalışmaları yapılabilecek.
Tabii Kaynaklar ve Yapı Malzemeleri: Bölgedeki doğal kaynakların korunması ve etkin kullanımı, katma değeri yüksek yapı malzemeleri üretiminin teşvik edilmesi, yatırım potansiyeli olan doğal kaynakların (doğaltaş, karbondioksit gazı, krom, mermer, güneş enerjisi, biyokütle, jeotermal vb.) ekonomiye kazandırılması ve yeni yatırımcıların bölgeye çekilmesine yönelik fizibilite çalışmaları desteklenecek.
AR-GE, Yenilikçilik, Teknoloji ve Yeşil/Dijital Dönüşüm: İlk üç öncelikli sektöre yönelik AR-GE, yenilikçilik ve teknoloji kullanım seviyesinin yükseltilmesi ile yeşil ve dijital dönüşüme katkı sağlayacak fizibiliteler desteklenecek.
İstihdam: İlk üç öncelikli sektörde genç ve kadın istihdamı başta olmak üzere önemli düzeyde istihdam artışı sağlayacak fizibiliteler önceliklendirilecek.
Bütçe ve Başvuru Koşulları
KUDAKA, 2025 yılı bütçesinden Fizibilite Desteği Programı için toplam 14.400.000 TL kaynak ayırdı. Projelere sağlanacak destek miktarı 250.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişirken, azami proje süresi 12 ay olarak belirlendi.
Programa başvurabilecekler arasında yerel yönetimler, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, endüstri bölgesi yönetici şirketleri, teknoloji transfer ofisi yönetici şirketleri, iş geliştirme merkezleri yönetici şirketleri, birlikler ve kooperatifler bulunuyor.
Hızlı Değerlendirme Süreci ve Son Başvuru Tarihleri
Fizibilite teklifleri, Ajansa ulaştığı tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde teknik ve mali olarak değerlendirilecek. Başarılı bulunan başvurular, ilk Yönetim Kurulu toplantısında onay için sunulacak. Ayrılan destek bütçesinin başarılı projelere tahsis edilmesinin ardından başvuru alımı sona erecek.
Başvuru formu ve diğer gerekli belgeler, www.kudaka.gov.tr ve www.kaysuygulama.sanayi.gov.tr adreslerindeki Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden elektronik ortamda doldurulabilecek. Destek taleplerinin KAYS üzerinden tamamlanması ve onaylanması için son tarih 24 Aralık 2025. Taahhütnamelerin ise e-imzalı veya ıslak imzalı olarak 31 Aralık 2025 saat 18:00’e kadar Ajansa sunulması gerekiyor. Başvurular, taahhütnamelerin teslimiyle tamamlanmış sayılacak.