1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Haberleri
  3. Kanser Tedavisinde Devrim Yaratacak O Buluş!

Kanser Tedavisinde Devrim Yaratacak O Buluş!

Kanser Tedavisinde Devrim Yaratan O Buluş!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayburt Üniversitesi, kanser tedavisinde önemli bir adım atarak dünyaya örnek olacak bir projeye imza attı. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hamit Emre Kızıl liderliğindeki ekip, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenen bir proje ile kemoterapinin beyin üzerindeki zararlı etkilerini azaltmayı hedefliyor.

Siklofosfamid gibi kemoterapi ilaçlarının yaygın olarak kullanıldığı kanser tedavisinde, bu ilaçların beyinde oluşturduğu nörotoksisite önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bayburt Üniversitesi’nin geliştirdiği proje kapsamında, doğal bir bileşik olan eumelanin molekülünün bu nörotoksisiteyi önlemedeki etkisi incelenecek. Başarılı olması durumunda, eumelanin molekülü, kemoterapi gören hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilecek yeni bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Kızıl, projenin detayları hakkında yaptığı açıklamasında şunlara değindi:

“Projemizin amacı, siklofosfamid ile nörotoksisite oluşturulmuş rat modellerinde Streptomyces parvus BSB49 suşundan elde edilen eumelanin molekülünün nöroprotektif etkisini araştırmaktır. Siklofosfamid gibi kemoterapötik ajanlar, klinik kullanımında nörotoksik etkilere neden olabilmekte ve bu durum hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu projede, eumelanin molekülünün nöroprotektif özelliklerinin incelenmesi, nörotoksisiteyi önlemeye yönelik potansiyel tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

Kızıl açıklamasında ayrıca, “Araştırmanın sonuçları, kemoterapi sonrası nörolojik hasarların önlenmesi için yeni stratejilerin oluşturulmasında önemli bir kaynak olabilir ve sağlık alanında hem temel hem de uygulamalı araştırmalara ışık tutabilir. Proje, multidisipliner bir yaklaşımla, farklı üniversitelerden araştırmacıların katkılarıyla zenginleşmiş ve Türkiye’nin bilimsel gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemiştir.” dedi.

Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise proje ile ilgili yaptığı açıklamada, bu tür bilimsel başarıların üniversitemizin araştırma ve geliştirme alanındaki kapasitesini daha da artırdığını vurgulayarak, “Bu proje, hem sağlık bilimlerinde çığır açıcı bir etki yaratma potansiyeline sahip hem de üniversitemizin araştırmacılarının kariyer gelişiminde önemli bir kilometre taşıdır. Kariyer Geliştirme Programı gibi destekler, genç akademisyenlerimizin kendilerini ispatlamaları ve bilim dünyasında kalıcı başarılar elde etmeleri için büyük fırsatlar sunmaktadır. Üniversitemiz olarak bu tür projelere her zaman destek verecek, akademik dünyada yenilikçi yaklaşımların önünü açmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Rektör Türkmen, ayrıca, böylesine prestijli bir destekle hayata geçirilen projenin, üniversitenin araştırma altyapısına katkıda bulunmasının yanı sıra ülke genelindeki bilimsel çalışmaların kalitesini artırma konusunda da önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Proje ekibinde, Bayburt Üniversitesi’nden yürütücü olarak Dr. Öğr. Üyesi Hamit Emre KIZIL ve araştırmacı olarak Doç. Dr. Sinan BAYRAM yer alırken, araştırmacı olarak görev yapacak olan diğer akademisyenler ise Aksaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan ŞİMŞEK ve Doç. Dr. Nurhan AKARAS, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa İLERİTÜRK, Doç. Dr. Sefa KÜÇÜKLER ve Doç. Dr. Cihan GÜR olarak sıralanıyor. Projede danışman olarak ise Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Mehmet KANDEMİR görev alıyor.

Kanser Tedavisinde Devrim Yaratan O Buluş!

0
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
0
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün