Vali İsmail Ustaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusunu eşi Şenay Ustaoğlu’yla birlikte yaptı.
Başvuru işlemleri için Hanımfendi Şenay Ustaoğlu’yla birlikte Bayburt Nüfus Müdürlüğü’ne gelen Vali İsmail Ustaoğlu burada İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ayşegül Ekici Lafcı tarafından karşılandı. Nüfus Lafçı, eşliğinde kimlik kartı başvurusu için gerekli işlemleri yapan Vali İsmail Ustaoğlu, önceki günlerde kimlik kartlarıyla ilgili yapılan açıklamaya atıfta bulunarak, 1 Ocak’tan itibaren tüm Türkiye’de kimlik kartlarının dağıtımına başlanacağının duyurulduğunu ve kendisinin de kimlik kartını almak için nüfus müdürlüğünde gerekli işlemleri gerçekleştirdiğini ifade etti.
Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak kimlik kartlarının 10 yıllık kullanım ömrü olduğunu ifade eden Vali İsmail Ustaoğlu, “Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslar arası standartlara uygun gelişmiş güvenlik öğelerini içerisinde barındıran kimlik kartları; vatandaşlarımıza ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisi olmayanlar tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.” dedi.
Vali İsmail Ustaoğlu yeni kimlik kartları sayesinde vatandaşların çeşitli sebeplerle yaşadıkları mağduriyetlerin de önleneceğini kaydederek, “Yeni Kimlik Kartı projesi ile sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. Vatandaşlarımız, yeni kimlik kartlarıyla vize muafiyeti olan ülkelere yapacakları seyahatlerde pasaport yerine kimlik kartlarını kullanabilecekler ve aynı zamanda bu kimlik kartları elektronik imza olarak da kullanılabilecek.” diye konuştu.
Vali İsmail Ustaoğlu kimlik kartı için gerekli işlemleri tamamladıktan sonra İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ayşegül Ekici Lafçı’dan proje hakkında çeşitli bilgiler alarak kurumdan ayrıldı.
Kimlik kartı Başvurusu için neler gerekli
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı (https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr) üzerinden ya da Çağrı Merkezi (199) aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır.
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen son altı ay içerisinde, ön cepheden çekilmiş (arka fon renginin beyaz, alın,yüz ve çenenin açık olduğu) bir adet biyometrik fotoğraf ile başvurması gerekmekte olup, başvuru sahiplerinin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf zorunlu olmamakla birlikte ancak talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenebilmesi mümkündür. Başvuru sırasında ayrıca T.C. Kimlik Kartlarının PIN kodlarını içen kapalı bir zarf teslim edilecektir.
2017 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında peşin olarak tahsil edilir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak Kimlik Kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedel alınmaz.