Gümüşhane’de pestil üretimi asırlardır süregelen geleneksel bir işleyiştir. Başta dut pestili olmak üzere bölgenin en meşhur lezzetleri arasında köme ve cevizli sucuk yer almaktadır. Dünyanın dört bir yanına Gümüşhane’den pestil ihracatı yapılmaktadır.
En sağlıklı tatlılardan kabul edilen pestil, insan vücuduna enerji verir ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca üzüm ve dut gibi demir minerallerini içerdiği için kansızlık sorununun önlenmesine katkıda bulunur.
Fakat pestili ilk günkü tazeliğinde tüketmek ve tüm faydalarından yararlanmak için saklama koşullarına ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir. Gümüşhaneliler ve Bayburtlular pestili böyle saklıyorlar ve pestil 2 yıl boyunca bozulmuyor.
FIRIN KAĞIDINA EKLEYİN
Pestil.net sitesinde paylaşılan bilgilere göre, Pestili porsiyonlara böldükten sonra her bir porsiyonu ayrı olarak fırın kağıdına koyun. Sonrasında buzdolabı poşetine koyarak poşetin ağzını da sıkıca kapatın. Pestili buzdolabının kapak bölümünde ya da yumurtalık bölümünde saklamaya özen gösterin. Bunun nedeni buzdolabının kapak bölümünün soğukluğunun daha düşük olmasıdır. Böylece aşırı soğuk nedeniyle pestilin sertleşmesini de engellemiş ve harika bir önlem almış olursunuz.
EVDE PESTİL NASIL YAPILIR?
Evde pestil yapmak için önce meyve seçimiyle başlanır. Genellikle dut, kayısı, üzüm ya da incir kullanılır. İşte adım adım pestil yapımı:
1. Meyvenin Hazırlanması: Seçilen meyve iyice yıkanır ve çekirdekleri çıkarılır. Meyve bir tencereye alınarak üzerine yeterince su eklenir ve kaynatılır. Kaynayan meyve iyice yumuşayana kadar pişirilir.
2. Meyvenin Ezilmesi: Yumuşayan meyveler blender veya ezici yardımıyla püre haline getirilir.
3. Tatlandırma: Meyve püresi bir tencereye alınarak içerisine biraz şeker ve isteğe bağlı olarak nişasta eklenir. Bu karışım, kıvam alana kadar karıştırılarak pişirilir.
4. Serme: Elde edilen pestil karışımı geniş ve düz bir tepsiye, yağlı kağıt serilerek ince bir tabaka halinde dökülür. Karışımın eşit bir şekilde yayıldığından emin olunmalıdır.
5. Kuruma: Tepsi açık havada veya güneş gören bir yerde birkaç gün boyunca kurumaya bırakılır. Pestilin alt üst edilerek her iki tarafının da iyice kuruması sağlanır.
6. Kesme ve Saklama: Tamamen kuruyan pestil dilimlenerek rulo yapılabilir ya da küçük parçalara ayrılarak saklanabilir.