1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Haberleri
  3. EĞİTİM BİR-SEN’den Performans Sistemine Tepki!

EĞİTİM BİR-SEN’den Performans Sistemine Tepki!

EĞİTİM BİR-SEN’den Performans Sistemine Tepki!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayburt’ta Eğitim Bir-Sen Şubesi üyeleri Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenledikleri basın açıklaması ile performans değerlendirme sistemini protesto etti.

Sendika adına açıklamalarda bulunan Şube Başkanı Fikret Özbey, Performans ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştırmak eğitime hiçbir katkıda bulunmayacak, aksine telafisi zor büyük zararlar verecektir.

Bakanlığın performans değerlendirme uygulaması öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini artıracağını ifade eden Özbey, Şunları Söyledi:

Eğitimde; öğretmen açığı, mülakatla sözleşmeli öğretmenlik, ek ders esaslarındaki eşitsizlik, ders ücretlerindeki adaletsizlik, okulların bütçe Problemi, yabancı dil pilot uygulaması, rehberlik hizmetlerinin hizmetin özüne uygun kurgulanamaması, teftiş sistemindeki dönüşümün tamamlanamaması, ortaöğretime geçişte yeni sürecin soru işaretleri içermesi, alan değişikliği taleplerinin karşılanmaması, yer değişikliği sürecinde yaşanan problemler, öğretmene karşı giderek artan şiddet gibi, bir an önce yapılması gereken çok iş, çözüme kavuşturulmayı bekleyen onlarca problem varken;bunlara yenilerini eklemenin, eğitim çalışanlarını tedirgin etmenin, yan yana duranları karşı karşıya getirecek ve çalışma barışını bozacak uygulamalarda ısrar etmenin, öğretmenlik mesleğini daha da itibarsızlaştıracak, yönetilmesi zor süreçlere yol açacaktır.

Eğitimcilerin Problemleri çözüme kavuşturulmadan eğitimin problemlerini çözmek, eğitimin problemleri devam ettikçe ülkemizin kök problemlerine çözüm bulmak mümkün değildir.

Öğretmenleri, Alo 147 gibi şikâyet hatlarıyla veliyle ve öğrenciyle karşı karşıya getiren, öğretmenler odasıyla tek bağlantısı olan bu hat vasıtayla eğitimcileri sürekli baskı altında tutan Bakanlık, son olarak, 9 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi’ hedefleri arasında eğitimde performans değerlendirme uygulamasına da yer vermiştir. 12 ilde pilot uygulaması tamamlanan öğretmen performans sistemi için yönetmelik taslağı yayınlanmış, yakın zamanda da yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitimcilerin mesleki yeterliliklerini artırmak için uygulayacağı iddia edilen performans değerlendirme sistemi, eğitimin, eğitimcilerin hiçbir problemini çözemeyeceği gibi, yeni problemlere yol açacaktır.

Öğretmenlerin performansı için yapılacak değerlendirmede ortaya çıkacak olan performans notu okul müdürü, zümre öğretmenleri, zümre dışı öğretmenler, veliler, öğrenciler ve öğretmenin öz değerlendirmesi sonucunda elde edilecektir. 4 yılda bir yapılacak sınav notu da o yıl değerlendirmeye eklenecektir.

Eğitimin niteliği, hiçbir bilimsel karşılığı olmayan performans değerlendirmesiyle değil, öğretmene değer vererek, velinin, öğrencinin ve toplumun gözünde öğretmenin mesleki saygınlığını artırarak sağlanabileceği açıkken, öğretmeni her an ‘diken üstünde’ tutacak bu yöntem asla kabul edilemez.

Bakanlığın performans değerlendirme uygulaması öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini artıracak, sürekli performans baskısı ve tehdidi altında çalışmasının önünü açacaktır.

Performans değerlendirmesiyle öğretmenlerin, yaptıkları işin niteliğinden çok ‘yüksek performans’ üzerinden bireysel değerlendirmeye tabi tutulması, okullarda herkesin birbirinin ‘rakibi’ olduğu düşüncesinin gelişmesine ve iş barışının tamamen bozulmasına neden olacaktır. Öğretmenlik, rekabetle değil, dayanışma ile yapılacak bir meslektir.

Performans değerlendirmesi bahanesiyle öğretmenleri; öğrenciler ve velilerle karşı karşıya getirecek, öğrenci ve veliyi ‘memnun edilecek müşteri’; öğretmeni ‘satış görevlisi’ olarak gören bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir.

Bilimsel ve objektif karşılığı olmayan performans değerlendirme sonuçlarının “görevde yükselme, yer değiştirme, sözleşmenin yenilenmesi, hizmet puanına katkı, ücretlerin belirlenmesi’ gibi alanlarda kullanılması birçok mağduriyetin doğmasına ve hak kayıplarına sebep olacaktır. Özel sektörün işten çıkarmalarda hukuki belge olarak kullanmaya devam ettiği performans sisteminin ileriye dönük olarak iş güvencemizi de tehdit edeceğini göz ardı edemeyiz.

Öğrenci ve velinin vereceği puanlarla öğretmenin performansını ölçmek, öğretmenlik mesleğini örselemektir. Aynı işe gönül verenleri, yüz yüze bakanları karşı karşıya getirecek performans sistemi çalışma barışını yok edecektir. Performans ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştırmak eğitime hiçbir katkıda bulunmayacak, aksine telafisi zor büyük zararlar verecektir. Motive etmek yerine, olan motivasyonu da bitirmek anlamına gelecek performans sistemi herkes için hem yorucu hem de yıpratıcı olacaktır. Eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısı olmayacak, üstelik işbirliğini zedeleyecek performans değerlendirme sistemi kabul edilemez.

Öğretmen yetiştirmedeki yanlış politikalar, istihdam sürecindeki zorluklar ve haksızlıklar, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik problemi, Alo 147 garabeti, istihdamda güçlük çekilen bölgelerdeki mahrumiyetler, iş güvencesi açısından yaşanan kaygılar, eğitimin öznesi öğretmenlerimizin şiddetin nesnesi hâline getirilmesi, şiddet gören eğitimciye ‘geçmiş olsun’ temennisinin bile çok görülmesi, cenazesinin kimsesiz ve sahipsiz bırakılması gibi olumsuzluklar ve devam eden problemler, öğretmenlik mesleğinin saygınlığına gölge düşürmüştür.

Eğitim-Bir-Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin gittikçe değersizleştirilmesine ve derinleşen problemlere karşı, özellikle de eğitimde performans değerlendirme uygulamasına karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz.

https://www.youtube.com/watch?v=Hl81okhjVL4