Türkiye’nin en büyük köfte zincirlerinden Köfteci Yusuf’ta domuz eti çıkması sonrası vatandaşlar kırmızı et konusunda büyük endişeler yaşıyor. Uzmanlar, domuz etinin nasıl anlaşılacağını tek tek anlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucunda Türkiye’nin en büyük köfte zincirlerinden biri olan Köfteci Yusuf’un 2 şubesinde köfte ve dönerde domuz eti tespit edildiği açıklanmıştı. Vatandaşlar gıda güvenliği konusunda büyük endişe yaşıyor. Peki domuz eti nasıl anlaşılır? Uzmanlar, domuz eti konusunda uyarılarda bulunarak domuz eti tüketiminin ölümcül tirişin hastalığına ve bel fıtığı iltihaplanmalarına yol açabileceğini açıkladı. Domuz etini anlamanın yöntemi de tek tek anlatıldı.
DOMUZ ETİ BİRÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR
Son günleri gündemden düşmeyen domuz eti skandalı sonrası uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. Domuz eti tüketimi başta siroz olmak üzere birçok hastalığı tetikliyor. Karaciğer sirozu ile domuz eti arasındaki ilişki daha önce yapılan araştırmalarda tespit edilmişti. Domuz eti tüketiminin diğer bir riski ise domuzdan insanlara geçebilen trişin hastalığının olduğu vurgulandığı nokta domuzda bulunan trichinella virüsü insana geçebiliyor. Her ne kadar Bu hastalık domuzlarda ciddi bir rahatsızlığa yol açmasa da insanlarda ölümcül tehlike oluşturabiliyor.
Domuz eti yine yüksek yağ oranı içermesi nedeniyle kalp krizi riskini arttırıyor. Ayrıca domuzda bulunan stoksin adı verilen zararlı maddeler de insan sağlığı için son derece tehlikeli ve vücutta birikmesi durumunda lenf bezlerinin aşırı çalışmasına yol açabiliyor. Bu madde özellikle çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanmasına ve şişmesine neden olabiliyor.
Yine domuz eti nedeniyle aşırı kükürt alımı gerçekleşiyor. Bu da iltihaplanma kireçlenme ve bel fıtığı gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabiliyor. El ve ayak kemiklerinde anormal büyüme, vücuttaki şişlikler, iltihaplanmalar Yine domuz eti içinde bulunan Büyüme hormonu nedeniyle ortaya çıkabilen riskler arasında yer alıyor. Uzmanlar domuz eti ile ilgili diğer bir Tehlikenin ise deri hastalıkları olduğunu söyledi. Egzama dermatit nörodermatit gibi deri hastalıkları da domuz eti sebebiyle ortaya çıkabilen hastalıklar arasında yer alıyor.
DOMUZ ETİ NASIL ANLAŞILIR?
Domuz etini tanımak, dini veya sağlık nedenlerinden dolayı önemli olabilir. İşte domuz etini tanımaya yardımcı olabilecek bazı genel ipuçları:
Renk: Domuz eti genellikle açık pembe renktedir. Sığır eti kırmızı, koyun eti daha koyu kırmızı renkteyken, domuz eti daha açık tondadır.
Doku: Domuz eti sığır veya koyun etine göre daha yumuşak ve lifsizdir. Ayrıca, domuz eti diğer et türlerine kıyasla daha yağlı olabilir.
Koku: Çiğ domuz eti genellikle keskin bir kokuya sahiptir. Diğer etlerden farklı olarak, kendine özgü bir kokusu olabilir.
Yağ Tabakası: Domuz eti genellikle kalın beyaz bir yağ tabakası ile kaplıdır. Bu yağ katmanı genellikle sığır veya koyun etinden daha belirgin olabilir.
Kemik Yapısı: Domuz etinin kemik yapısı, özellikle kaburga ve omurga kemiklerinde farklı olabilir. Domuz kaburgası daha düz ve geniştir.
Isı İle Renk Değişimi: Domuz eti pişirildiğinde genellikle beyazımsı bir renge döner. Sığır eti pişirildiğinde ise daha kahverengimsi bir renk alır.
Eğer etin domuz eti olup olmadığından emin değilseniz, güvenilir bir yerden alışveriş yapmak ve özellikle helal veya kosher sertifikalı ürünleri tercih etmek önemlidir. Ayrıca, etiket okumak da yardımcı olabilir, çünkü ambalajlı ürünlerde etin türü belirtilir.