Bayburt doğal taş fabrikasında işlenen ürünler ilk altı ayda 11 ülkeye pazarlandı.
Avrupa Birliği finansmanıyla Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi kapsamında Bayburt İl Özel İdaresi, Bayburt Belediyesi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Ziraat Odası ve Taşçılar Derneği ortaklığında kurulmuş olan Bayburt Doğal Taş Fabrikasında işlenen ürünler iç piyasa yanında ihracat yoluyla dış piyasaya da açıldı. 2018 yılının ilk 6 ayında ürünlerini ilgili şirketlerin siparişleri doğrultusunda 11 ülkeye pazarlayan fabrikanın ürünleri son olarak Katar’a gönderilmek üzere Bayburt’tan yola çıktı.
Fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekte olan Vali Ali Hamza Pehlivan, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte gittiği fabrikada yaptığı konuşmada Bayburt’un en zengin doğal taş rezervlerine sahip yerleşim birimlerinden biri olduğunu söyledi. Mevcut doğal taş rezervlerini değerlendirmek üzere 6-7 yıllık bir çalışma süreci sonunda geçtiğimiz yıl Bayburt Doğal Taş Fabrikası’nın faaliyete geçtiğini anımsatan Vali Pehlivan Bayburt Taşı’nın sektörde yakından tanındığını belirtti.
Vali Pehlivan, sektörde bir yılını geride bırakan fabrikanın 35 kişilik istihdam sağladığına dikkat çekerek, “Yakın geçmişte Bayburt’ta üretilen mermer, traverten gibi doğal taşlar blok olarak yani katma değeri daha düşük şekilde piyasaya veriliyordu. Bugün artık gerek yurt içinde gerekse yurt dışında mamul ürün olarak ticarete konu olup pazarlanır hale geldi. Bir yılını tamamlayan fabrikamız yurt içi piyasa yanında ilgili firmalarla işbirliği halinde yurt dışına da ürün gönderir duruma geldi. Bu fabrikanın kuruluş amacı, özellikle doğal taş sektöründe ocak işletmeciliği yapan, nihai ürün üreten işletmeleri teşvik etmek ve bu yolla sektörde bir canlılık sağlamaktı. Faaliyete başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen Bayburt Doğal Taş Fabrikası gerek Bayburt’ta gerekse çevre illerde faaliyet gösteren taş ocaklarına, sektör firmalarına çok önemli katkılar sağlamaya başladı. Birazdan buradan göndereceğimiz tırlar da ihraç edilecek ürünleri taşıyor.” dedi.
2018 yılının ilk altı ayında 11 ülkeye ihracat sağlandığını bildiren Vali Pehlivan, “Bu hem İlimizin hem de ülke ekonomimiz için önemli ve sevindirici bir gelişmedir. Ürün gönderilen ülkeler; Arabistan, Katar, Dubai, Ürdün, Kosova, Arnavutluk, Almanya, Amerika, Libya, Rusya ve Irak. Bu ülkelere ilgili firmaların talepleri doğrultusunda fabrikamızda işlenmiş ürünler gönderiliyor. Bunlar içerisinde bölgemizde çıkan ve dekoratif amaçlı kullanımı son dönemlerde gittikçe artan mermer ve traverten ürünler de bulunuyor. Bunun yanı sıra iç piyasada da 26 farklı şehre ilimizde üretilen mermer ve traverten gibi 12 değişik türde taş pazarlanıyor. Bu durum Bayburt’daki doğal taş sektörü için şüphesiz büyük önem arz ediyor.” diye konuştu.
Vali Pehlivan ayrıca fabrikada son teknolojik özelliklere sahip makinelerle gerçekleştirilen üretimin fireyi düşürdüğünü bu sayede tüketiciye kalitesi yüksek ürünler sunulduğunu kaydetti.
Fabrikanın, Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcı ilgisini giderek artırdığına dikkat çekerek sözlerine devam eden Vali Pehlivan, “Fabrikanın faaliyete geçmesiyle birlikte doğal taş sektöründe faaliyet gösteren 5 firma OSB’de yatırım yapmak veya mevcut yatırımlarını etkinleştirilmek üzere harekete geçti. Bunların bir kısmı yeni yatırım bir kısmı da tesis geliştirme şeklindedir. Sektöre hareketlilik kazandırmak üzere kurulan fabrika bu bağlamda önemli ilerlemeler kaydedilmesini sağladı. Dedi.
Mermer piyasasında firmaların proje bazlı üretimlere daha fazla ağırlık vermeye başladığını ifade eden Pehlivan, “Bu durum Bayburt Doğallaş A.Ş. için avantajlı oldu. Çünkü fabrikamızda mermer çeşidi fazla olduğundan, proje firmalarının dikkatini çekiyor. Aradıkları mermeri fabrikamızda bulabiliyorlar. Bunların yanında inşaatların ihtiyacı olan pratik ürünler de üretebiliyoruz. Sujeti ve Cnc Makinamızda dekoratif mermer halı gibi çeşitlerde de ürün üretimi yapılıyor. Bunların çoğu proje odaklı, mimarların yaptığı çizimlere göre üretiliyor. Fabrikamızın misyonu sadece kendi taş ve mermerini işlemek ve pazarlamaktan ibaret değil. Bayburt İlimiz ve çevre İllerde bulunan ocakların taş ve mermerini de işleyip pazarlıyoruz. Bu maksatla toplam 17 ocaktan fabrikamıza ham blok gelmektedir. Yapılan sevkiyatlar yine Bayburt nakliye firmaları ile yapılmaktadır. Sevkiyatlarda kullanılan palet ve bundle için alınan ürünler de Bayburt’tan TEM’in edilmektedir. Bu yolla yan sektörlere de katkı sağlanmaktadır. Yönetim Kurulu olarak bizler, bütün paydaşlarımız ile birlikte Bayburt’ta sektörün daha ileri noktalara gelmesi için yeni stratejiler, yeni pazarlar bulmaya ve sektöre giderek çok daha fazla katma değer oluşturmak yönündeki gayretlerimizi artırarak devam ettireceğiz. Ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalı Bayburt’da inşallah doğal taş sektörü giderek daha da ilerleyecek ve İlimizin sosyo ekonomik gelişimine olumlu katkılar yapacaktır. Bu vesileyle Doğaltaş Fabrikamızın kuruluş fikrinden fiiliyata geçişi ve bu günlere gelişinde emeği geçen, katkı sağlayan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, başarılı faaliyetlerin artarak devamını diliyorum.”diyerek sözlerini tamamladı.
Vali Ali Hamza Pehlivan daha sonra ürünleri inceleyerek Fabrika Genel Müdürü Nurullah Şentürk’ten bilgiler aldı.
Fabrikadaki incelemeleri sonrası yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Vali Pehlivan ilgili konularda değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulundu.
Bayburt Doğal Taş Fabrikası’ndaki programa Belediye Başkan Vekili Nesimuttin Selçuk, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan ve sektör temsilcileri katıldı.