MEB Müfredat ile ilgili çalışmalar yapılırken bir şeye dikkat çekmek istedim…
Bitişik El Yazısı ile ilgili çalışma müfredatta hiç yok gibi…
2005 Eğitim Öğretim yılından beri zorunlu olan el yazısı istenilen düzeyde değildir. Çocuklarımız yazı yazmaktan nefret ediyorlar. Birçok sebebi var. Bunlar:
1-Kaynak ve ders kitapları el yazısını sadece ilkokul 1-2 mahsus gibi diğer sınıflarda yok…
2-Öğretmenlerin yetersizliği de sayılabilir.
3-Sosyal ve elektronik sistemlerin el yazını desteklememesi karmaşıklığa sebep olmaktadır.
4- Basılı yayınların tamamı normal yazı ile hazırlanmış olması da etkenlerden sayılabilir.
Dünyada durum nedir?
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) verilerine göre okuma, fen bilimleri ve matematik alanında ilk beşte yer alarak Avrupa’da en yüksek performansa sahip Finlandiya’da 2016’dan itibaren okullarda bitişik el yazısı rafa kaldırılarak tablet bilgisayar kullanma kararı almıştır.
ABD yaklaşık 50 Eyaletinde okullarda kalemi defteri bir kenara bırakıp tablet bilgisayarlar eğitim yapılmaktadır.
ABD ve Finlandiya gibi eğitimde ileri düzeyde ülkeler ilkokul düzeyinde defter ve kalem yerine tabletle okuma ve yazma öğretilmesi için çalışmalar yapılırken biz de neden olmasın diyoruz.
Eğitimde özellikle son 10 yılda artan dijitalleşme ülkemizi bu alanda adım atmaya zorluyor. Zorunlu kılıyor. Orta Öğretimde tablet uygulaması İlkokullarda düşünülmelidir. Ülkemiz de ilkokul düzeyinde defter ve kalem yerine tabletle okuma ve yazma öğretilmesi için çalışmalar planlanmalıdır.
Müfredatta bulunan kazanımlar çok yoğun olduğu için ister istemez eve ödev olarak yansıyor bu da veli ve öğrencide bıkkınlık oluşturmaktadır.
Gerek Eba gerekse Uzaktan Eğitim hızla kabul gören bir sistem durumuna gelmiştir. Orta öğretim de Fatih projesi de dikkate alınarak İlkokullarda bitişik el yazısı kaldırılmalıdır. Bunun yerine tablet uygulaması ile Fatih Eğitim projesine ağırlık verilmelidir.
Eğitime gıpta ile takip edilen Finlandiya’nın bu geçiş sonrasında performansının nasıl etkileneceğini ise zaman gösterecek.
Ülkemizde de dijital sistemlere uygun teknolojik değişiklikleri müfredata taşımamız gerekiyor. Sık sık müfredat değiştirmek sistem tarafından pekte kabul görmüyor. Nasıl olsa gelen her bürokrat yeni bir sistem deniyor. Son yıllarda çok aşırı derece yıpranmalar oldu. Değişim bir ihtiyaç olmalıdır. İhtiyaç olmazsa sadece değişen olur. Kabul görmez. Uygulama alanı daralır.
Ne diyelim bizim ki temenni yapılan değişiklik hayırlı olsun…