Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri” verilecek.
Ödül töreni ile ilgili bir açıklama yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, “Dil, kültür ve irfan dünyamızın en önemli sembolü kadim şehirlerimizden biri olan Bayburt’la özdeşleşen Dede Korkut’a kamuoyunun dikkatini çekmek, onun tarihin ve medeniyetimizin süzgecinden geçerek bugüne ulaşan mesajını genç nesillere ulaştırmak amacıyla her yıl vermeyi planladığımız Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat ödülleriyle ilgili olarak belirlemiş olduğumuz seçici kurullar çalışmalarını tamamlamıştır. Sizlerin huzurunda seçici kurullarımızda görev alan ilim, kültür ve sanat dünyamızın çok değerli mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Çok titiz ve yoğun bir çalışmanın neticesinde 2016 yılı Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödüllerinin verileceği isimler belirlendi. Açıkladığımızda göreceğiniz gibi bu kişiler ödül verdiğimiz alanlarda öne çıkmış, çok saygın, bu yolda yürümek isteyenlere örnek olacak, ilham verecek kişilerdir.” dedi.
Ödül töreninin 16 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini belirten Rektör Coşkun, ödüllerle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Türkiye Diyanet Vakfı bünyesinde, yüksek lisans ve doktora bursu verdiği öğrencilerine ve diğer araştırmacılarına daha verimli ve sistematik hizmet verebilmek amacıyla kurulan, İslam Dünyasının ilk ve en kapsamlı İslâm ansiklopedisinin hazırlanmasını sağlayan, Türk İslâm tarihi, kültürü ve medeniyetinin doğru ve bilimsel bir tarzda öğrenilmesi ve tanıtılması için dergi ve kitaplar yayımlayıp sempozyum ve konferanslar düzenleyen, oluşturduğu kütüphane, arşiv ve dokümantasyon birimiyle araştırmacılara büyük bir hizmet sunan İslâm Araştırmaları Merkezi’ne Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri TÜRK İSLÂM COĞRAFYASINA HİZMET ödülünün verilmesi uygun görülmüştür.
İnsanlık tarihinin vicdanını kaybettiği bu günlerde hikâyeleriyle insanlığın hakikat arayışına sağladığı katkı, insan ruhunun bütün bu alt üst oluşlar karşısındaki ıstırap ve hüznünü yansıtma ve içinde yetiştiği coğrafyanın değerlerini örselemeden yeni bir nefes, yeni bir dil ve üslupla çağının insanına aktarma başarısını göstermiş olan Sayın Cemal Şakar’a Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Bilim Kültür ve Sanat Ödülleri EDEBİYAT ödülünün verilmesi uygun görülmüştür.
Sözlü gelenek ürünlerimizin en önemlilerinden biri olan ve Türk kültürünün en önemli işaret taşlarından biri olan Dede Korkut Hikâyeleri üzerine yapmış olduğu değerli çalışmalar ve bu alandaki bilimsel faaliyetlere vermiş olduğu destek sebebiyle Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin’e Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri BİLİM ödülünün verilmesi uygun görülmüştür.
Kadim İslâm medeniyetinin, sınırları olmayan bir coğrafyanın ortak dili olan hat sanatını, yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde çok meşakkatli bir eğitim süreci sonrasında öğrenen ve klasik geleneğin devam etmesini sağlayan; yetiştirdiği öğrencilerle geleceğe taşıyan, bir ömür boyu harflerin sırrının peşinde koşmuş, harflerle sırdaşlık yapmış ve eserleriyle uluslararası bir üne kavuşmuş olan Reis’ül-Hattatin Hasan Çelebi’ye Dede Korkut Bilim, Kültür ve Sanat Ödülleri GELENEKSEL SANATLAR ödülünün verilmesi uygun görülmüştür.
Modern çağın ürettiği değerlerin kıskacında kimlik bölünmesi yaşayan insanımıza mirasçısı olduğu Türk İslam medeniyetini bir ufuk olarak gösteren, şehir-insan, şehir-medeniyet ilişkisine dair çalışmalarıyla şehrin ve mimarinin insan ruhu üzerinde etkisini ortaya koyan, sohbetleriyle maruz kaldığı saldırılar karşısında muhtevasını kaybetmiş olan kimliğimizin yeniden inşasına çok kıymetli katkılar sunan Prof. Dr. Sadettin Ökten’e Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Bilim Kültür ve Sanat Ödülleri BİLGE ADAM ödülünün verilmesi uygun görülmüştür.
Ödül vermeye karar verdiğimiz, bilim, kültür ve sanat dünyamızın çok saygın üyelerini tekrar tebrik ediyor, hayırlı ve bereketli bir ömür temennisiyle bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda öykü yazarı Cemal Şakar’ın “Öykünün Geleceği Üzerine” adlı söyleşisi ile başlayacak olan program, Yeni Külliye Konferans Salonu Fuaye Alanı’ndaki “Geleneksel Sanatlar Sergisi” ile devam edecek.
Saat 15:00’te Yeni Külliye Konferans Salonu’nda ise ödül töreni yapılacak. Ardından aynı salonda Türk Tasavvuf Müziği Konseri verilecek.
Akşam ise Yeni Külliye Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Sadettin Ökten, “Şehir ve Medeniyet” adlı konferansta konuşacak.