1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Tarım
  3. Çiftçilere Tarım Makinesi Desteği

Çiftçilere Tarım Makinesi Desteği

Çiftçilere Tarım Makinesi Desteği
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vali Ali Hamza Pehlivan, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında çiftçi ortak parkına dahil edilen 5 adet tarım makinesi ile 80 adet tam otomatik süt sağım makinesi dağıtımı için düzenlenen törene katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde düzenlenen törene Belediye Başkan Vekili Ercan Burak Bekiş, Kışla Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, Vali Yardımcısı Tamer Kılıç, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, Ak Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Vali Ali Hamza Pehlivan törende yaptığı konuşmada ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğuna değindiği Bayburt’un bu konuda büyük mesafeler kat ettiğini ifade etti. Meslek hayatı boyunca tarımla ilgili birçok projenin yanı sıra çiftçilerin bilgi ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik çalışmaların içinde bulunduğunu Vali Pehlivan, “İnşallah bu durum Bayburt’ta da aynı şekilde devam edecek. Hem bir idareci hem de bir vatandaş olarak tarıma çok önem veriyorum. Çiftçilerimizin gayreti, emeği, üretimi ve bu yolla ekonomiye katmış oldukları değer bu açıdan hayati bir öneme sahip.” dedi.

Vali Pehlivan, sanayileşme ile birlikte tarımın önemine dikkat çekerek, “Tarım hayatımızın her alanında olan ve olması gereken bir sektördür. Tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek olan bölgelerde, bahse konu potansiyelin geliştirilerek daha ileri noktalara taşınması için hepimize bir takım görev ve sorumluluklar düşüyor. Bayburt ilimiz tarıma müsait alanları, hububat yetiştiriciliği için sunduğu imkânlar, sulama imkânları ve birçok özelliği ile ciddi bir potansiyele sahip. Bu konuda atılan çok güzel adımlar var. Birçok bölgede veriler bir düşüş gösterirken bizim ilimizde tarım ve hayvancılık verileri istatistiksel olarak tırmanıyor. Bizim bu noktada yapacağımız şey; tarımda modernizasyon atılımını artırarak devam ettirmektir.” diye konuştu.

Tarımda makineleşmenin doğallığa zarar vermeden gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Pehlivan, bu doğallığın korunarak teknolojiden maksimum şekilde yararlanılması gerektiğine işaret etti.

Bilinçli çiftçiliğin bu noktada son derece önemli olduğuna değinen Vali Pehlivan, “Tarımdaki geleneksel anlayış birçok noktada bilimsel anlayışın önüne geçebiliyor. Geleneksel yöntemler kullanılarak elde edilen olumlu sonuçlar elbette var ama iyi olanı, faydalı olanı devam ettirerek dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip edip, bilimsel yöntemlerden faydalanmamız gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Vali Pehlivan, Bayburt’un iklimi dolayısıyla tarımda ilaçlamaya fazla gerek duymadığını ve bu avantajın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Son yıllarda Türkiye’nin her alanda olduğu gibi tarımda da büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade ederek sözlerine devam eden Vali Pehlivan şunları söyledi: “Bardağın dolu tarafına baktığımızda şunu görüyoruz. Çok şükür yerimizde saymıyor ileri doğru adım atıyoruz. Ülke olarak bu coğrafyada hangi zorluklarla mücadele ettiğimizi hepimiz biliyoruz. Geçen sene yaşadıklarımız, terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleler bütün bunlar bizleri daha çok çalışmaya daha çok üretmeye sevk etmelidir. Bu topraklardaki kökümüzü daha da sağlamlaştırmalıyız, toprağa kazmayı daha sağlam vurmalıyız.”

Vali Pehlivan, tarım ve hayvancılık sektöründe yer alan bütün paydaşların el birliğiyle Bayburt’un tarımdaki ilerlemesinin daha da hızlanacağına inandığını belirtti ve bugünkü projenin hayata geçmesinde emeği olan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ise Abdulkadir Karabulut ise Bayburt’un yüzölçümünün yüzde 56’sının mera olduğunu anımsatarak, bu oranın Türkiye ortalamasının üç katına denk geldiğini söyledi.

Uyguladıkları çalışmaların tarım sektörünü olduğu kadar ilin ekonomisini de doğrudan etkilediğini belirten Karabulut, “Çalışmalarımızda ana eksenimiz olan hayvancılıkta yürüttüğümüz birçok proje var. Büyük ölçekli işletme altyapılarının iyileştirilmesinin yanı sıra bir tarafdan da küçük ölçekli işletmelerimizin standartlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bugün 80 çiftçimize süt sağım makinesini hibe olarak dağıtıyoruz. Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında son iki yılda 220 süt sağım makinası dağıttık. Ayrıca 17 köye yaklaşık 2,5 milyon liralık destek sağladık.” ifadelerini kullandı.

Tören Vali Ali Hamza Pehlivan’ın, çiftçi ortak makine parkına yeni dahil edilen 5 adet tarım makinesini incelemesi ve çiftçilere süt sağma makinelerinin teslim edilmesiyle sona erdi.​