1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Kültür Sanat
  3. BAYDER’de Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden TBMM’ye Giden Süreç Anlatıldı

BAYDER’de Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden TBMM’ye Giden Süreç Anlatıldı

BAYDER'de Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nden TBMM'ye Giden Süreç Anlatıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAYDER Kültür Sohbetleri’nde Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden TBMM’ye giden süreç anlatıldı.

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nin (BAYDER) düzenlediği Kültür Sohbetleri’nde, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışına giden süreç ele alındı.

Bayburt Milli İrade Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Bayram Akıntürk, 12 Ocak 1920’de toplanan Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin kapatılmasından 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışına kadar uzanan süreci ve bu süreçteki önemli olayları anlattı.

Akıntürk, İstanbul’un işgalinin ardından Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin 16 Mart 1920’de kapatıldığını ve ulusun bağımsızlığı için mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, 19 Mart 1920’de Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’ya geçerek milli mücadeleyi başlatmasına ve ulusal bir meclisin kurulmasına öncülük etmesine değindi.

23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışının gerçekleştiğini ve bu tarihin 1924’te Milli Bayram olarak kabul edildiğini hatırlatan Akıntürk, 1929’da ise 23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandığını ve bu özel günün tüm dünya çocuklarına armağan edildiğini söyledi.

Akıntürk, çocuklara bayram armağan eden ve bu bayramı dünya çocuklarıyla paylaşan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, bu anlamlı günün temellerini atan Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarına saygı ve minnet duygularını dile getirdi.

Konuşmasının ardından Bayram Akıntürk’e BAYDER Başkanı Fatih Dündar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen BAYDER Kültür Sohbetleri’nde bu hafta ayrıca şiir sunumları, İmdat Sancar ve Uğur Dündar’ın sahne sunumları ve koro türküleri yer aldı.

BAYDER'de Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nden TBMM'ye Giden Süreç Anlatıldı

1
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
0
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir