1. Bayburt Manşet
  2. Yaşam
  3. Bayburtlu köylülerin su böreği sırrı ; Yufka tel tel dökülüyor- Bülent Börek gibi oluyor

Bayburtlu köylülerin su böreği sırrı ; Yufka tel tel dökülüyor- Bülent Börek gibi oluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yufka ile yapılan tüm hamur işleri çok sevilir. Balkanlar’dan sonra yufka işlerine en düşkün ülkelerden biriyiz. Su böreği denildiğinde ise akıllara Bayburt geliyor.

Bayburt’a has malzemelerle hazırlanan su böreği tel tel dökülüyor ve zar gibi açılıyor. Türkiye’nin illeri arasında meşhur olan Bayburt su böreğini hazırlamak oldukça pratik.

SU BÖREĞİ HAZIRLARKEN GEREKEN MALZEMELER

Nefisyemektarifleri.com sitesinde lezzetli bir Bayburt usulü su böreği tarifine yer verildi.

Gereken malzemeler ise şöyle:

  • 5 iri yumurta
  • 1 küçük çay bardağı ılık su
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

İç malzemesi için;

  • 400 gram yağsız dana kıyma
  • 1 buçuk yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı dargun veya talhın (Eğer bu yoksa çok ince kıyılmış yarım demet maydanozda kullanabilirsiniz)
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Arasına sürmek için;

  • 4 yemek kaşığı tereyağ

BAYBURT USULÜ SU BÖREĞİNİN HAZIRLANIŞI

Yumurtaları yoğurma kabının içine kırarak tuz ve suyunu ilave edip yavaş yavaş un ekleyerek yoğuruyoruz. Yaklaşık 5, 5 – 6 su bardağına yakın un alacaktır. Ama bu miktar undan una fark edeceği için ununu kontrollü ilave edin. Çok yumuşak olmayan orta sertlikte bir hamur elde ediyoruz.

Hamuru açma tahtasının üzerinde ara ara un serperek özdeşleşene kadar iyice yoğuruyoruz. Rulo yaparak yumurta büyüklüğünde parçalar alıp yaklaşık 14-15 adet bezeler hazırlıyoruz. Un serptiğimiz bir tepsiye aralıklı şekilde dizerek üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Böylece daha kolay açılacaktır.

Bu arada yağ ve kıymayı küçük tavada iyice kavuruyoruz. İçine baharatlarını atıp biraz daha kavurup altını kapatıyoruz.

Dinlenen hamur bezelerini alarak açmaya başlıyoruz. Ara ara unlayarak açtığımız tepsi büyüklüğündeki hamurlarımızı dörde katlayarak bir kenara alıp kurumaması için üzerini kuru bir bezle örtüyoruz. Fazla unlandığında hamur kuruyup parçalanır, az un serpildiğinde ise yapışıp yırtılabilir o yüzden bu konuda dikkatli olalım.

Geniş bir tencereye iki buçuk litreye yakın kaynar su ilave ederek bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Bir küçük tavanın içinde de yağı eritip hazırlıyoruz. Hamurların katını açarak kaynar suyun içine atıp 5-6 saniye kadar bekletiyoruz. Daha sonra kevgir kaşıkla yırtmadan çıkararak soğuk su dolu kabın içine bırakıyoruz. Oradan elimizle hamurumuzu açarak çıkartırken hafif hamuru sıvazlayarak suyunu alıyoruz.

Her tarafını yağladığımız tepsimize önce kuru bir hamur seriyoruz daha sonra üstüne yarım yemek kaşığı tereyağı her tarafına gelecek şekilde serpip bu haşladığımız hamuru üzerine yerleştiriyoruz. Haşladığımız hamuru yerleştirirken kenarlarını düzgün bir şekilde yerleştirip hamurun esnemesiyle oluşan bolluğu ortaya doğru topluyoruz. Bu işlemi yaparken tepsiye yerleştirdiğimiz yufkaların üzerine her seferinde yarım yemek kaşığı tereyağı gezdiriyoruz.

Böreğimizi yaparken en alta, harcını koyduktan sonra orta kısma ve en üste ıslamadan kuru hamur koyarak böreğin suyunu almasını sağlıyoruz. 7 kat bu işlemi yaptıktan sonra kıymalı harcımızı yerleştiriyoruz. Üzerine bir kuru hamur serip üzerini yağlayarak aynı işlemleri diğer katlar için yapıyoruz. En üst kata da kuru bir hamur serip üzerini yağladıktan sonra 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika üzeri kızarıp içi pişene kadar pişiriyoruz.

Fırını kapattıktan sonra böreği çıkarıp elimizle üzerine hafif hafif su serperek tekrar fırının sıcağına sürüp birkaç dakika bekletiyoruz. Bu işlemi üzerinin yumuşak olması için yapıyoruz. Sonrasında böreğimizi fırından çıkarıp ilk sıcağı çıktıktan sonra kesip dilimleyerek servis ediyoruz.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com – Derleme: bayburtmanset.com