Bayburt Üniversitesi, TÜBİTAK Bilim Söyleşileriyle Öğrencilerde Milli Teknoloji Hamlesi Farkındalığı İnşa Ediyor.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Çolak, TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında konuk olduğu Trabzon, Rize ve Erzurum’daki ortaokul ve liselerde, döküm teknolojilerinin Millî Teknoloji Hamlesindeki rolünü anlatarak öğrencilerde farkındalık ve cesaret oluşmasına katkı sundu.
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamındaki STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) alanında öğrencilere sunum yapmak üzere üç farklı şehri ziyaret eden Doç. Dr. Çolak, “Döküm Teknolojisi ve Kalıplama Tasarımında Bilgisayar Teknolojilerinin Kullanımı” başlıklı söyleşilere katıldı. Rize’de Güneysu Şehit Kemal Mutlu Fen Lisesi, Erzurum’da Tekman Cumhuriyet Ortaokulu ve Trabzon’da Söğütlü Anadolu Lisesi öğrencileriyle söyleşide bulunan Doç. Dr. Çolak, Millî Teknoloji Hamlesinde döküm endüstrisinin öneminden bahsederek öğrencilerin sorularını cevapladı.
Söyleşilerde, Millî Teknoloji Hamlesinin sürdürülebilir kalkınma ve öz-yeterlik açısından küresel rekabette belirleyici olacağının altını çizen Doç. Dr. Çolak, “Tekniğin ve teknolojinin kuşattığı çağdaş dünyada ülkelerin yaşam standartlarını ve bağımsızlık göstergelerini belirleyen öncelikli husus, teknoloji üretim kapasitesidir. Son yıllarda ülkemizin küresel aktörler arasındaki konumunu yükselten ve güçlendiren Millî Teknoloji Hamlesi, kendi kendine yetebilme ve sürdürülebilir tam bağımsızlığı tesis etme açısından önemli bir seferberliktir. Tüm vatandaşlarımıza düşen görev, bu tarihsel misyonu sahiplenmek, millî şuurla teknolojiyi kavramak ve ihtiyaçları karşılayacak üretimde rol almaktır. Kariyer hedeflerimizi ve topluma katkı vizyonumuzu bu çerçevede eş güdümlü hale getirmeliyiz. Bu zamana kadar kat edilen mesafede elde edilen birikimi katlamak için genç zihinlerimizin teknoloji üretimindeki bu millî devrimi sahiplenmesi ve ileriye taşıması gerekiyor. Bunun için, Millî Teknoloji Hamlesinin sacayaklarından biri olan döküm teknolojilerini doğru kavramamız gerekiyor. Çünkü döküm ve tasarım ilişkisi, hayal edilen teknolojinin hayata geçirilmesi için önemli bir yetkinlik. Öğrencilerimizin bu yetkinliği hedeflemelerini önemsiyor ve meslekî kariyer planlamaları açısından önemli bir tercih olduğunu anlatıyoruz. İnanıyorum ki gelecekte bu alanda tarihe geçecek başarılarla göğsümüzü kabartacak olan birçok parlak zihinle etkileşimde bulunduk. TÜBİTAK’a ve Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e, bu buluşmalara ilişkin hassas yaklaşımları ve destekleri için teşekkür ederim.” dedi.