1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Haberleri
  3. Baksı Müzesi’nden Turizme Moda Katkısı

Baksı Müzesi’nden Turizme Moda Katkısı

Baksı Müzesi’nden Turizme Moda Katkısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baksı Müzesi, moda tasarımcı Hatice Gökçe’nin Ehram koleksiyonu ile EMITT Turizm Fuarı’na katıldı.

Baksı Müzesi, Tüyap Fuar Merkezi’nde 9-12 Şubat tarihleri arasında düzenlenen  Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’e, moda tasarımcı Hatice Gökçe’nin geleneksel Ehram kumaşıyla hazırladığı koleksiyon ile katıldı.

Müze kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Oya Koçan ve tasarımcı Hatice Gökçe’nin katılımıyla gerçekleşen fuarda Baksı Müzesi standı, katılımcılar tarafından oldukça ilgi gördü.

Uluslararası bir arenaya sahip olan EMITT Fuarı’nın Baksı Müzesi’ni ve yörenin geleneksel kumaşı ehramı tanıtmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Hüsamettin Koçan “Zengin motif dünyasına sahip geleneksel malzeme olan ehramın kültür turizmine ve ekonomiye katkısı büyük. Baksı, geleneği güncel yorumlarla bir araya getiren ve sürdürülebilirlik kazandırmak konusunda kurduğu atölyeler ve araştırmalarla kuruluşundan itibaren bu tarz projeleri destekleyen bir müze. Hatice Gökçe’nin koleksiyonunda yer alan ehramlar geleneksel tezgahlarda üretildi ve bu proje de gelenek ve günceli bir araya getiren, sürdürülebilirlik adına atılmış önemli adımlardan birisidir. Geçmişte sırasıyla Özlem Süer, Arzu Kaprol ve şimdi de Hatice Gökçe’nin Ehram kuşamına duyduğu ilgi, bu güçlü dokumanın yeniden üretimine, kültüre, ekonomiye ve aynı zamanda kadın istihdamına büyük katkı sağlıyor.  Baksı Müzesi’nin standı bu anlamda geleneksel malzeme, moda ve turizmi ilk kez bir araya getiriyor.” dedi.

Ehramı bölgesel bir kumaş olarak nitelemenin yetersiz kaldığını ve bu kıymetli dokumayı dünyaya sunmaktan dolayı duyduğu heyecanını dile getiren Hatice Gökçe, “Bayburt yöresinin göçer kültüründen ilham alan yüzde 100 doğal yünden el tezgâhlarında dokunan ehram, çok dayanıklı ve uzun yıllar kullanabilme özelliğine sahip. Müze için kaftan, yelek ve çantadan oluşan kapsül koleksiyon hazırladım. Bayburt bölgesine ait yerel bir kumaşın yurt dışında tanınmasına ve kadın istihdamına katkıda bulunmak benim için çok önemli.” dedi.

Hatice Gökçe yoğun bir çalışma ile Ehrama yeni bir bakış kazandırdı ve böylece Ehramın sürdürülebilirliğine ve yerel olanın evrensel gücüne estetik katkı sağladı. 

Baksı Müzesi’ni 912 Şubat tarihleri arasında 3. Salon B202 nolu stantta ziyaret edebilirsiniz.

BAKSI MÜZESİ hakkında

Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde yükseliyor, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer veriyor. Müze projesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Baksı Kültür Sanat Vakfı 2005 yılında kuruldu, 2010 yılında ise Baksı Müzesi kapılarını açtı. Başta sanatçılar olmak üzere pek çok gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü, 2014 yılında “Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü aldı. Aynı yıl Prof. Dr. Koçan’a TBMM Onur Ödülü verildi. – www.baksi.org 

Hatice Gökçe Hakkında

1973 yılında doğan Hatice Gökçe, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu ve 1998 yılında kendi tasarım atölyesini kurdu. Türkiye’de erkek giyimi denildiğinde akla gelen isimlerin başında yer alan Hatice Gökçe, kariyerindeki ilk profesyonel ödülü 1998 yılında katıldığı yarışmada En İyi Erkek Tasarımı Ödülü’nü alarak başladı ve 1999 yılında Japonya’da düzenlenen tasarım yarışmasında Unique Design ödülünü aldı. Moda Tasarımcıları Derneği’nin kurucu üyesi olan tasarımcı, Birleşmiş Milletler’in de desteklediği sosyal sorumluluk projesi “Argande”nin 2008 yılından bugüne kadar tasarım koordinatörlüğünü üstlendi. Gökçe, İstanbul Modern’de tanıtımını yaptığı The Leather Age projesi ile önce Pekin arkasından Shanghai’da tasarımlarını geniş bir kitleye sundu. Eylül 2015’de The Leather Age Projesini Milano Moda Haftası’nda sergileyen Gökçe, İstanbul Modern’in Zanaat, Tasarım, Sanat Platformu’nun ilk projesinde yer aldı.  Kendi adını taşıyan erkek giyim markasında deneysel çalışmayı benimsiyor ve yenilikçi kumaşlarla tasarımlar ortaya koyuyor. Tasarımcı, doğanın uyumundan ve teknolojinin iddialarından izler taşıyan tasarımlarıyla konfor ve detayı, zenginlikle derinliği birleştirerek sade ve zarif lüksün mükemmel uyumunu hayata geçiriyor.Hatice Gökçe dokuya olan özel ilgisi, bitmek bilmez araştırmacı ruhu ve kendi kültürüne olan yakınlığı ile her zaman Türk moda dünyasının önde gelen isimlerindendir.

Baksı Müzesi’nden Turizme Moda Katkısı