20. Yılını kutlayan Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile 10. Yılını kutlayan Bayburt Baksı Müzesi, özel bir projede bir araya geliyor.
Yıl boyunca ortak etkinliklere imza atacak olan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Baksı Müzesi, ilk etkinliğine üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşecek Prof. Dr. Hüsamettin Koçan söyleşisi ile başlıyor.
30 Nisan 2015 Perşembe günü Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi gerçekleşecek söyleşide, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan katılımcılarla, Baksı Müzesi serüvenini ve gelecek vizyonunu paylaşacak.
Söyleşinin ardından, aynı gün Baksı Müzesi koleksiyonu olan “İpek Etkili Duvar Halıları” sergisinin açılışı gerçekleşecek. Bu sergi aynı zamanda, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ilk kez bir “müze” ile gerçekleştirdiği sergi olma özelliğini de taşıyor.
PROGRAM:
Söyleşi
Prof. Dr. Hüsamettin Koçan “Baksı Müzesi serüveni ve vizyonu”
30 Nisan 2015 Perşembe, 15.00
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Sanat Galerisi (Rektörlük Yanı)
Sergi
“İpek Etkili Duvar Halıları”
Açılış, 30 Nisan 2015 Perşembe, 17.00
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Anfisi
“İpek Etkili Duvar Halıları” Hakkında;
Halk resimleri arasında henüz yeterince araştırılmamış olan ipek etkili duvar halıları, geleneksel kültürün soyut motif düzeni yerine, figüratif bir anlatım yöntemi seçmiştir. Son 20 yıla kadar, halk arasında yaygın bir şekilde kullanılmakta olan duvar halıları, batı resim geleneği ile doğu düşselliğini birleştirmeye yönelen çalışmaları içeriyor. Zümrüd-ü Anka, göl kenarında geyikler, saraydan kız kaçırma, Boğaziçi köprüsü ve Atatürk konuları sıkça bu halılarda işlenmiştir.
İpek etkili duvar halıları seri olarak üretilmişlerdir. Son yıllarda Almanya’da üretildiği biliniyor olsa da, bu halıların gerçek üretim merkezleri Suriye, İran ve Irak ülkeleridir.