İlimizde 2014 yılı güz sezonunda yaklaşık 5.000 dekar alanda deneme amaçlı olarak anıza ekim yapılmış olan tarlaların hasadına başlandı. Danişment Köyü’nde gerçekleştirilen hasat çalışmalarına İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Vekili Vedat Aydoğan, Şube Müdürü Ömer Uysal ve Ziraat Mühendisi Muammer Araz katıldı.
Arazi sahibi Ömer Yağmur’unda hazır bulunduğu çalışmalarda, anıza ekim yapılan tarlaların verim düzeyinin oldukça iyi olduğu, geleneksel yöntemlerle ekilmiş olan tarlalarla verim açısından her hangi bir farkının bulunmadığı ve hatta bazı bölümlerde daha yüksek verim elde edildiği tespit edilmiştir. Verimin aynı olması durumunda dahi, anıza doğrudan ekim yönteminin sağlamış olduğu yakıttan, işçilikten ve zamandan tasarruf edilmesinin yanı sıra toprak yüzeyinde yaşanan yoğun erozyonunda önüne geçilmesi, topraktaki organik maddenin korunması ve toprağın su tutma kapasitesini artırması gibi avantajların özellikle kıraç arazilerde nadasa bırakılmadan ürün yetiştirilmesine imkân sağlayacaktır. Anıza doğrudan ekim, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, tarlanın ilk ve tek sürümde tohum ekim işleminin gerçekleştirilmesi esasına dayanmaktadır.
Bayburt İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Vekili Vedat Aydoğan yaptığı açıklamada; “Anıza ekimin ilimiz için yeni bir uygulama olduğunu, yaklaşık 50 bin TL’ye alınan 2 adet anıza ekim makinesi ile bu yöntemi çiftçimize benimsetmeye çalıştıklarını, Bayburt’ta yaklaşık 30 bin hektar arazinin gereksiz yere nadasa bırakıldığını, özellikle kıraç ve nadasa bırakılan yerlerde boş bırakmak yerine anıza ekim yapmanın doğru olacağını, ilimiz iklim ve toprak özelliklerinin anıza ekime çok uygun olduğunu, tarlaların ekimden itibaren sürekli kontrol edildiğini, hasata gelindiğinde ise çok iyi sonuçlar alındığını, yakıt maliyetinin yüzde 70 oranında düştüğünü, çiftçilerin bu yeni uygulamadan oldukça memnun olduğunu, yeni sezonda anıza ekim yapılan tarlaların artmasını beklediklerini, projeyi hayata geçiren Müdürlük çalışanlarına ve tarlalarını bizlere açan çiftçilere çok teşekkür ettiğini” ifade etmiştir.
Tarlasında ilk kez anıza ekim yöntemi ile buğday yetiştiren Çiftçi Ömer Yağmur ise; ” Başta tereddüt etmelerine rağmen sonucun çok iyi olduğunu, araziyi sadece bir kez sürerek tohum ektiğini ve aylar sonra hasat için tarlaya geldiğini, kıyaslama yapmak için tarlayı 3 kısma bölerek farklı ekimler yaptığını, en iyi verimin anıza doğrudan ekim yaptığı bölümde olduğunu, yakıttan ve işçilikten ciddi kazançları olduğunu, önümüzdeki sene yaklaşık 600 dekar alanda anıza doğrudan ekim yapacağını” belirterek emeği geçenlere teşekkür etmiştir.
Ayrıca, Bayburt İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar neticesinde, Bayburt 2016 yılı üretim sezonu için ÇATAK (Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi kapsamına alınmış olup, gerekli şartları sağlayanlar ile 3 yıl boyunca anıza ekim yapılması halinde çiftçilerimize MGD desteğine ilave dekara 30 TL ek destekleme verilecektir. Detaylı bilgi almak için Bayburt İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.