Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, “Adli Sicil Affı ve Adli Sicil Kanunu’nda değişiklik, hukuk reformunun ilk önceliği olmalıdır” dedi.
Türkiye’de, Merkezî Adlî Sicil Bilgi Bankasında yaklaşık 7 milyon kişiye ait 18.9 milyon canlı kayıt olduğuna dikkat çeken Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra toplumsal yaşama uyum sürecinin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ve asıl ceza tahliye sonrasında varlığını hissettirdiğini söyledi.
Türkiye’de çeşitli nedenlerden dolayı 7 milyonun üzerinde adli sicili bulunan kişi olduğunu kaydeden Demir, kişilerin cezaevinden çıktıktan sonra ilk işlerinin geçimlerini sağlamak için iş arayışı olduğunu kaydetti. Sayıları 7 milyonun üzerinde olan adli sicili bulunan kişilere yeni bir hayat ve gelecek imkanı verme adına Adli Sicil Affı, Hukuk reformunun ilk önceliği olmalısı gerektiğini belirten Demir, “Adli Sicil Kanunu’nda, değişiklik yapılmalı. Mevcut adli sicil kanunu eski hükümlü istihdamı, topluma adaptasyonu, sosyal yaşama entegrasyonu zorlaştırdığı ve suç ortamına yönlendirmeyi engellemek yerine suça meyli artırdığı yapılan bilimsel araştırmalarda ortaya konmaktadır. Yeni hukuk reformunda dikkate alınarak değiştirilmesi geçmişte yaptıklarından pişman olan ve temiz bir hayat sürdürmek isteyen kişilerin toplum ile adaptasyonuna büyük katkı olacağı gibi suç oranlarının düşmesine katkı sunacaktır” dedi.