1. Bayburt ManÅŸet
  2. YaÅŸam
  3. Acur Turşusu Kurarken Kavanoza Ekleyin – Erimesini Önlüyor ve Ekşimiyor

Acur Turşusu Kurarken Kavanoza Ekleyin – Erimesini Önlüyor ve Ekşimiyor

featured
PaylaÅŸ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turşu kurma işi ev hanımlarının en büyük meziyetleri arasında yer alıyor. Özellikle havaların soğumasından hemen önce çeşit çeşit turşular hazırlanıyor. Salatalık, domates, havuç, lahana gibi turşular bu listenin başında geliyor.

ACUR TURŞUSUNUN ERİMEMESİ İÇİN BU PÜF NOKTALAR DİKKAT

Acur turşusu yaparken kütür kütür olması için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları şunlardır:

  1. Taze ve Sert Acur Seçimi: Acurların taze ve sert olması çok önemlidir. Yumuşamış ya da üzerinde ezik olan acurlar turşuda da eriyebilir. Mümkünse ince ve küçük boy acurlar seçin, çünkü büyük olanlar turşu sırasında yumuşama eğilimindedir.
  2. Suyu Doğru Hazırlama:

– Tuz Miktarı: TurÅŸu suyunda doÄŸru miktarda tuz kullanmak turÅŸunun kütür kütür kalmasına yardımcı olur. Genel olarak 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu idealdir. Kaya tuzu, turÅŸunun bozulmasını ve yumuÅŸamasını önler.

   – Sirke Miktarı: Suyun ekÅŸimesini ve turÅŸunun erimesini önlemek için doÄŸru miktarda sirke kullanmalısınız. Sirke oranı genellikle 1 litre suya 1 su bardağı olacak ÅŸekilde ayarlanır.

   – Su: İçme suyu kullanın. Klorlu musluk suyu turÅŸunun bozulmasına yol açabilir.

  1. Limon Tuzu veya Üzüm Yaprağı Ekleyin: Limon tuzu (sitrik asit) ekleyerek turşunun çıtır kalmasını sağlayabilirsiniz. Alternatif olarak birkaç üzüm yaprağı eklemek de işe yarar. Üzüm yaprağı turşunun sert kalmasına yardımcı olur.
  2. Sıkı Yerleştirin: Kavanoza acurları sıkıca yerleştirin, hava boşluğu kalmaması turşunun sağlıklı fermente olmasına yardımcı olur. Üzerine turşu taşı veya küçük bir tabak koyarak acurların yüzeye çıkmasını önleyebilirsiniz.
  3. Serin ve Karanlık Bir Yerde Saklama: Turşuyu serin ve karanlık bir yerde saklamak, fermantasyon sürecini dengeli bir şekilde sürdürecektir. Çok sıcak ortamlarda turşu daha hızlı fermente olur ve yumuşama riski artar.
  4. Bekleme Süresi: Turşuyu en az 15-20 gün bekletmelisiniz. Bu süre sonunda turşunun olgunlaşması ve lezzetinin tam oturması için doğru zaman olacaktır.

Bu adımlara dikkat ederseniz acur turşunuz kütür kütür ve lezzetli olacaktır.

KÃœTÃœR KÃœTÃœR ACUR TURÅžUSUNUN HAZIRLANIÅžI

Birbirinden lezzetli ve kaliteli yemek tariflerinin yer aldığı yemek.com’da nefis bir acur turşusu tarifi de paylaşıldı.

Ä°ÅŸte gereken malzemeler:

  • 1 kg acur (orta boy)
  • 1/2 su bardağı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz ÅŸeker
  • 8 diÅŸ sarımsak
  • 1 litre su (çeÅŸme suyu kullanabilirsiniz)

PÜF NOKTA: Eğer turşu kurduğunuz kavanozun dibine bir avuç nohut eklerseniz salamura sürecine faydası olacaktır. Nohut turşunun erimesini de önleyecektir.

Acur turşusunun hazırlanışı:

İçme suyuna sirke, kaya tuzu, şeker ve limon suyunu koyup karıştırın.

Acurları iyice yıkayın, iki ucunu da çok derine inmeden kesin. Sivri bir bıçak ya da kürdan yardımı ile acurların 2-3 yerinden delikler açın.

Daha sonra 2 ayrı 1 kg lık konserve kavanozların dibine sarımsakları paylaştırın. Ardından acurları kavanoza sıkıca yerleştirin.

Başta hazırladığınız turşu suyunu 2 ayrı kavanoza acurların üzerlerine çıkacak şekilde doldurun.

Ardından da kavanozların ağızlarını sıkı sıkı kapatın

Hazırladığınız acur turşusunu güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 10-12 gün kapağını açmadan bekletin. Bu süre sonunda turşunuzu kontrol edip, tüketebilirsiniz.

Acur turşusu tarifiniz hazır. Afiyetler olsun!

Hazırladığınız nefis acur turşusunu makarna, lahmacun, çiğköfte, kuru fasulye ve nohut gibi yemeklerin yanına servis edebilirsiniz.

Kaynak: yemek.com * bayburtmanset.com